Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

11. 7. 2009 Zend Framework

ZfMySite upravena pro ZF 1.8

Tak jsem konečně jakž takž předělal aplikaci stránek a blogu na Zend Framework 1.8.x, zejména tedy na využití nového bootstrap mechanismu v Zend_Application. Musím říci, že proti stávající bootstrap třídě to tedy byla docela změna. Pokusil jsem se maximum věcí nasypat do konfiguračního souboru aplikace a jednoduše tak využít integrovaných resource modulů.

Pokud se člověk chce přidržet štábní kultury frameworku, tak předělávat nějaké své původní bootstrap řešení je to docela dost práce. Je sice možné to odložit, ale když už byly předělány loadery a člověk se do toho pustí, tak už je lepší to překlopit na Zend_Application celé.

Změnil jsem i některé jiné věci. Zejména šlo o generování všech url přes helpery frameworku a druhá taková věc byla použití Zend_Paginatoru. Tam bylo poměrně složité napasovat tuto třídu do business tříd (modelů) jak je používám já. Problém je trochu v tom, že Zend_Paginator je takový obojetník. Jeho instance je zároveň iterátor nejčastěji přes položky, které vrací db vrstva. To se mne moc nehodilo, protože s db vrstvou já na této úrovni v controlleru a view vůbec nepracuji. Pracuji s kolekcemi business objektů a db mě na této úrovni nezajímá - viz ten starší článek o modelech. Přesto je paginator potřeba, protože jeho instance se pak předává do view helperu pro zobrazení stránkovací lišty. Nakonec se mi to snad nějak podařilo vyřešit viz třídy modelů.

V neposlední řadě jsem musel hodně předělat konfigurační a instalační skripty založené na autoconf/make, to mě taky dost umrtvilo, ale pokud jsem se chtěl přidržet doporučené adresářové struktury, musel jsem to také udělat.

Ještě zbývá jedna velká věc, které bych rád změnil a to je použití "namespaces" pro své knihovní třídy a třídy pro resource - zejména modely. Pak bych se zbavil starého použití fallback autoloadingu. To bude také dost práce.

Vůbec pak už nedomýšlím změny, které se budou muset udělat při přechodu na major verzi Zend Frameworku (2.0), kde už budou pravděpodobně použité php namespaces, lambdy a další věci z php 5.3. Někde v mailing listu jsem se dočetl, že ZF 2.0 by mohlo být tak do roka od uvedení php 5.3. S tím klidně souhlasím, ať je to klidně rok a půl, není kam spěchat, hlavně co nejvíce BC.

Pokud chcete, tak balíček stahujte ze stránky z informacemi, případně můžete skusit projít si repository browser nebo přímo přes export svn.


Komentáře (0)

Komentáře jsou uzavřeny.