Mirin webspace

Nejbohatší život má ten, kdo žije s minimem nároků

13. 6. 2008 - Komentáře (6) Ostatní

Produkce Severního moře za vrcholem

Jedním z důvodů, proč je ropa dnes tak drahá, je velmi citelný pokles produkce Severního moře, které je už evidentně za svým vrcholem těžby. V dnešním článku se trochu podrobněji podívám na to, jak to se Severním mořem a jeho ropou vlastně je a jaké jsou možné vyhlídky do budoucna. Náš stát je z velké části závislý na ropě z Ruska, severomořskou ropu Brent k nám dodává z části ropovod IKL z Ingolstadtu.

 Těžba ropy Brent v Severním moři.

Zvyšující se produkce Severního moře byla jedním z důvodů stabilních cen ropy v období 1970 - 2000. Produkce vyvrcholila na 6.4 milionech barelů denně a od té doby klesá. Jen pro pořádek připomínám, že pokud je dále zmiňována produkce Severního moře, je pod tím zahrnuta i produkce jižní Anglie, Irského moře a produkce na okrajích Atlantiku.

Velká Británie

Na grafu produkce British Petroleum jsou vidět dva vrcholy, jeden okolo roku 1986 a druhý vrchol okolo roku 1999. Příčinou prvního vrcholu okolo roku 1999 bylo podinvestování ropného a rafinérského průmyslu v letech předchozích a výbuch na plošině Piper Alpha v roce 1998. Naopak příčina druhého poklesu po roce 2000 je hlavně ve vyčerpání ložisek energie a suroviny. Už 8 let není možné dostatečně rychle uvádět do provozu nová ložiska tak, aby pokryla pokles produkce a tento trend bude téměř s jistotou pokračovat dále.

 Produkce Velké Británie.

Velká Británie byla zemí exportující ropu v letech 1980 - 2005. To mělo nepochybně pozitivní dopad na obchodní balanci země. V roce 2006 již produkce nestačila tempu spotřeby a Británie musela začít ropu dovážet. Vysoké ceny pak byly příčinou následného poklesu spotřeby a nyní tlačí chudé lidi pryč z trhu. Je tak velmi složité předpovídat, jak se bude křivka produkce a ceny vyvíjet. Na příklad import 200 tisíc barelů denně znamená deficit 10 miliard dolarů ročně.

Norsko

Graf norské produkce představuje klasickou Hubbertovu křivku, produkce vyvrcholila v roce 2001 na 3.4 mbd. Stejně tak jako Velká Británie i Norsko nestačí produkcí z nových polí pokrývat pokles. Norsko má jen 2.4 mil. obyvatel, tak většina produkce jde na export. U Norska se ropa nachází na obrovském kontinentálním šelfu, proto jsou vyhlídky na budoucí nové objevy mnohem lepší než u Anglie. Každopádně, pokud bych měl možnost odstěhovat se do Norska, vůbec bych neváhal. Krásná příroda, málo lidí, dostatek surovin a energie …

 Produkce Norska.

Severní moře jako celek

Když se připočte ještě drobná produkce Dánska a všechno sečteme, dostaneme se na 6.4 mbd v roce 2000 a následný pokles. S tím jak klesá produkce Severního moře, tak Evropa musí následný pokles kompenzovat dovozem z ostatních regionů a tím se dostává do zápasu o zbytky ropy s ostatními (zejména USA a Čínou). To je jeden z hlavních důvodů proč ceny ropy budou stoupat.

 Produkce za celé Severní moře.

Výše uvedená data se mohou ještě trocho proměnit na základě nasazení lepších těžebních technologií, ale rozhodně nelze počítat s nějakou dramatickou změnou. Klesající trend zůstane určujícím faktorem produkce i v dalších letech.

Technologie

Horizontální těžba, 3D seismické pozicování a další postupy byly v Severním moři během minulého desetiletí použity a jsou v grafech zahrnuty. Co ještě zbývá je technologie zaplavování ložiska CO2. To může trochu předpovídaný pokles produkce zmenšit nebo zpomalit, nic zásadního to ale nepřinese, vláda Velké Británie pravděpodobně nedostatečně podpořila tento projekt u Millerova pole, jednoho z největších polí v Severním moři a toto pole se tak nyní uzavírá.

Ekonomika

Většina mainstream ekonomů a vládních našeptavačů prosazuje teze, že vyšší cena ropy stimuluje těžbu a zvětšující se prostředky těžařských společností umožní vyvíjet stále dokonalejší způsoby těžby. Stejná tvrzení můžete slyšet např. od lidí z CEPu - viz. třeba tento článek. Nenechme se mýlit, jakmile jednou zdroj začne docházet, žádné množství peněz už ho nezačne vracet zpět. Takováto tvrzení o nezměrné moci trhu naopak brání akcím, které mohou mírnit dopady ropného zlomu. Úsilí je třeba napřít na alternativní energetické zdroje, to je jistě pravda, nicméně tato snaha přichází poměrně pozdě a teprve začínáme prošlapávat jednotlivé cesty, které nekončí v mnoha případech úplně šťastně.

Vysoké ceny mohou zpomalit tempo poklesu produkce Severního moře, ale nová naleziště nám v něm nevytvoří, nakonec povedou jen k destrukci poptávky.

31 miliard barelů

Dnešní světová produkce přes 86 milionu barelů denně znamená ročně něco okolo 31 miliard barelů. Kdybychom měli jen plné Severní moře, tak nám jeho zásoby vystačí na dvouletou spotřebu. To znamená každé dva roky objevit jedno "nové Severní moře" a poslední doba, kdy se tak stalo, nastala před 20 lety. Nemáme tedy příliš na výběr, jediná rozumná možnost je omezit naši spotřebu, je to mnohem lepší než čekat, až vysoké ceny energií a inflace drasticky poškodí naši ekonomiku.

Článek je volným překladem článku zveřejněného 9.6. 2008 na serveru The Oil Drum.


Komentáře (6)

  1. janko - 14. 6. 2008 12:08

    S cenou ropy dnes hýbou jiné věci než zprávy o nedostatku nebo zvýšeném odběru ropy. Vidím to denně na datech z NYMEXu. Že ropa dojde je jasné už malému dítěti, proč však roste tak razantně její cena už napadne málokoho. Za inflaci opravdu nemůže cena ropy, nemůže nemůže a ještě jednou nemůže. Nemůže za ní ani svobodný trh, který Peak Olejáři tak odsuzují. V jednom se snima však shodnu současný systém je nanic, né však kvůli svobodě, ale restrikcím.

    Peak Oil mi přijde jako novodobé náboženství, jejich hlavním informačním zdrojem je EIA, který navíc odsuzují. Takový hezký byznys pro peak oil reserch společnosti aka ASPO.

  2. koubel - 14. 6. 2008 14:25

    [1] ve věcech ekonomických jsem docela laik, ale že s cenou ropy informace o výpadcích v produkci hýbou a budou s ní hýbat tím více, čím se poptávka bude blížit nabídce, to jistě platit bude.

    Pokud se dostaneme do bodu zlomu produkce, tak je úplně fuk, co může za cenu ropy, protože už jí nebude tolik jako dřív a při dnešní závislosti celého světa na energii z ropy to bude mít jednoznačně negativní účinky, problém ropného zlomu je v tom, že lidé si sice uvědomují, že ropa někdy dojde, ale už vůbec si nehodlají připustit, že to bude problém, který se začne projevovat mnohem dříve, než opravdu ropa dojde.

    K inflaci opět z mého laického pohledu:
    Ropa je vázána na dolar, ale na ropu je dále navázáno plynárenství, na něj výroba el. energie, dále zemědělství atd. Ta závislost nakonec způsobí i navýšení inflace, pokud cena ropy poroste a ta poroste pokud produkce ropy nebude stíhat za poptávkou nezávisle na tom, zda je ropa v eurech nebo v dolarech.

    Ano, pokud se situace ve finančím sektoru s dolarem zlepší, ropa klesne, klidně pod 100, pod 70, ale na teorii peak oilu to nic nezmění, jen to posune její důsledky trochu dál, pokud tedy opravdu platí - a věřte mi že bych nebyl zklamán, kdyby neplatila.

  3. janko - 15. 6. 2008 11:49

    "Čím více se poptávka bude blížit nabídce." Tak třeba v roce 03 a 04 open interest na NYMEXu poklesl, poptávka klesla a v roce 05 klesla i nabídka ropy. A ASPO to vidí hned jako ropný zlom, stejně tak dramatiký pokle produkce severního moře (5-6% světové těžby). Taková čína v květnu nakoupila o 25% více ropy než v předchozích měsící na následky odstraňování zemětřesení a s cenou to v květnu paradoxně nehlo, stejně tak bylo dost ropy na dodání.

    Ať se tihle "vědci" věnují serióznímu ropnému výzkumu, jenže když na energybulletinu začnou probírat různé teorie o existence dodávek na ropném burze a open interestu, beru to jako obyčejné šíření FUDu.

    Nakonec pohled na ASPO-USA je velmi zajímavý, sídlo v rodiném domečku na předměstí denveru a na webu žádají o příspěvek, protože zatím získaly jen 100 000$, a za dalších 100 000$ obdrží bonus, takže budou mít dohromady 300k$ a tomu říkám byznys :), pohled na účetnictví pak bude zajímavý, zatím jsou vedeni jako neziskovka s příjmem menším než 30 000.

    Marek Loužek je člen libinstu? Libinst má možná i podobný pohled jako zastánci peak oilu (že její cenu klesne jen snížením spotřeby) článek 1 a stejně tak kritizují postoj vlády článek 2

  4. koubel - 16. 6. 2008 15:45

    Ve finanční terminologie technické analýzy se neorientuji, ale že došlo k velmi ale opravdu velmi výraznému zvýšení produkce ropy mezi lety 2003 - 2005, od té doby jsme byli na rovině, až od konce roku 2007, kdy produkce opět pomalu stoupá, to je z grafů EIA/IEA jasné. V té době, kdy jsme na platau (od roku 2005) poptávka ropě dále stoupá a tím pádem rostou i ceny, odhledně produkce a spotřeby doporučuji BP Statistical Review 2007 pěkně zpracované do podoby web aplikace zde.

    O Nymexu, burzách a tech. analýze a nevím ještě čem se s Vámi přít nebudu, ani finanční situaci ASPO. Pokladník Americké ASPO může být klidně zloděj, no a? Data od holandské ASPO považuji za poměrně spolehlivá a ukazuje se, že i jsou, ten človíček odvádí výbornou práci.

    Ohledně p. Loužka máte pravdu, není z libinstu, ale CEPU, opravím to, ale liberál to určitě bude také.

  5. koubel - 16. 6. 2008 19:40

    A ještě jedna, taková veselejší neveselá poznámka - v jednom si opravdu rozumíte s core peak oilisty, ropa je dle nich pořád velmi levná, okolo 400$, to už by tak mohla být opravdu drahé :)

  6. janko - 17. 6. 2008 19:19

    Včem si však rozumět nebudeme že 400 nemusí znamenat nic, stejně tak si nebudeme rozumět s jejich politicko/ekonomických doporučení.

    Ta aplikace export/import je hezká :)

    Není liberál jako liberál, zkuste řici na libinstu že pan Klaus a CEP jsou liberální a poženou vás :)

    Navíc proč jsou P-olejáři tak vysazení na liberály?

Komentáře jsou uzavřeny.